Субота, 27.04.2024, 02:36
Вітаю Вас Гость | RSS

КЗ "Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст." ЗОР

Меню сайту
Інфостільниця
Працівник відділу кримінальної міліції у справах дітей,
який закріплений за нашим навчальним закладом:
Авраменко Микола Анатолійович
тел. (066) 166 83 46,
роб. тел. (06140)9-18-21
    Адреса:
  • смт. Чернігівка, вул. Дзержинського, 2а
  • Електронна адреса ВКМСД ГУМВС Запорізької області:
  • okmddnzp@rambler.ru
  • Електронна адреса УКМСД МВС України:
  • ditypolice@mns.gov.ua
Адреса районної служби у справах дітей:
Начальник відділу:
Веремій Л.С.
  • Леніна, б.401,
  • тел.(06140)9-15-56
Адреса центру соціальної служби для сім'ї дітей та молоді:
Начальник відділу:
Щепенко І.С.
  • Леніна, б.434,
  • тел.(06140)9-14-39
  • тел.(06140)9-12-13
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Червень » 6 » Візит на о.Хортиця
09:44
Візит на о.Хортиця

Візит на о. Хортиця

 

      Колектив КЗ «Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР вже декілька років працює над втіленням проблеми козацького, національно-патріотичного виховання в закладі. Створена система учнівського самоврядування «Козацька республіка», діє дитячо-юнацька організація «Гарт». Приділяється значна увага військово - патріотичному вихованню дітей, формується любов до Батьківщини, до рідної армії. Підтримуються тісні зв’язки з Чернігівським козачим полком. Учні виховуються на кращих традиціях українського народу.

         04.06.2016 року вихованці Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернату в кількості десяти осіб разом з директором школи  Бехтером О.П. та вихователем Тимощуком А.А. відвідали о. Хортиця, що знаходиться на р. Дніпро в славному м. Запоріжжя. Вихованці закладу, члени дитячо-юнацької організації  «Гарт», а це діти сироти, діти позбавлені батьківської опіки, та діти  з малозабезпечених сімей, побували на поминальній Тризні урочистому священному ритуалі, в ході якого сучасні спадкоємці і продовжувачі традицій січового дніпровського «лицарства» схиляють голови перед пам’яттю своїх героїчних предків, молитовно просячі Господа за упокоєніє їхніх чистих і відважних душ.

           Тризна на о. Хортиця проводиться 04 червня (15 червня за старим стилем). У 1775 р. 04.06 за наказом імператриці Катерини ІІ сто тисячне військо генерала П. Текелія без бою взяло, а потім віроломно зруйнувало останню Запорізьку Січ поблизу гирла річки Підпільної недалеко від сучасного   с. Покровське під м. Нікополем. Основним змістовним стрижнем нинішньої  Тризни на о. Хортиця є мітинг-реквієм по всім козакам всіх епох, що загинули за віру, народ і вільну Україну.

          Вихованці спостерігали освячення і спуск до русла Старого Дніпра козаками великого дерев’яного хреста з покладеними поверх нього вінком з квітів і запаленими свічками. В ході проведення мітингу перед зібранням виступали керівники Запорізької обласної державної адміністрації, де кращим козакам, учасникам АТО, були вручені медалі і почесні грамоти. Перед зібранням виступили кращі художні колективи Запорізького краю. Учні нашої школи по фотографувалися з козаками, а також зустрілися з нашим земляком Сало Леонідом, який зараз служить у складі 55-ої окремої артилерійської бригади.

        Під час обіду вихованці скуштували козацького кулешу. Протягом дня вихованці закладу відвідали історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». Діти познайомилися з експозиційними об’єктами «Будинок кошового отамана», «Військова канцелярія»,  «Курінь» де проживали козаки, побували в діючому храмі «Покрова Пресвятої Богородиці», ознайомилися з музеєм зброї. Змогли доторкнутись до старовинних гармат, пістолів, луків, шабель. Побували в майстерні, де виготовляли і ремонтували зброю. Найбільше вразило дітей виробництво грошей на Січі: вони на власні очі побачили, як це робилось у козацьку добу. Побували у передмісті січі де жили ремісники, ковалі, броварі, корчмарі, а також ознайомились з козацьким укріпленнями, валами, ровами, побували на кріпосній стіні. Цікаву екскурсію по музею провів вчитель історії за фахом Тимощук А.А., який розповів учням багато цікавого про життя, побут та військові справи наших  славних предків.

          Діти піднімались на самий відомий оглядовий майданчик о. Хортиця з прекрасними краєвидами всього острова та видом на Дніпрогес. Учні прослухали цікаву розповідь про побудову самої відомої на всю країну ГЕС ; її історію і сьогодення. Прогулюючись островом, вихованці побували біля місця, де по одній з версій на Хортиці загинув у бою з печенігами Київський князь Святослав. Відповідний пам’ятник історії стоїть недалеко від музею козацтва. Пройшлись Тарасовою стежкою. На о. Хортиця побував у серпні 1843 р. видатний український поет Т.Г. Шевченко. В другій половині дня наші учні побували в одному з найбільших парків м. Запоріжжя «Дубовий гай» де змогли відпочити та на власні очі побачити велетенські дуби, ігрові майданчики, річковий порт.

          Із задоволенням увечері повернулися додому. В їх серцях навіки викарбується спомин про славетний о. Хортиця   колиску козацької слави нашого краю.

Переглядів: 503 | Додав: Cherint | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Онлайн
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Календар України

Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат © 2024